06 Nov

Opleidingsdag voor jonge schaaphouders

Afgelopen maand werd een heuse opleidingsdag rond schapenhouden georganiseerd voor studenten van verschillende landbouwscholen in België. Dat gebeurde in het kader van de Regionale Finale van de Ovinpiades. Onder leiding van Lode Baerts werden ze helemaal ondergedompeld in de wereld van het houden van schapen. 

Het was op een frisse oktoberdag in de herfstvakantie dat in België voor de allereerste keer een studiedag georganiseerd werd rond het houden en verzorgen van schapen. Gastheer Joris Schelfhout mocht leerlingen ontvangen van 3 belgische landbouwscholen uit Sint-Niklaas, Merchtem en Ciney. Alle leerlingen waren studenten uit de 3de graad in de richting landbouw/dier. 

De studiedag werd georganiseerd naar aanleiding van de regionale finale schapenhouden die plaatsvindt in december tijdens Brussels Livestock Show. Met het oog op een goede voorbereiding, besteedde Lode Baerts van de Sint-Quentin Landbouwschool te Ciney tijdens de opleidingsdag aandacht aan alle verschillende onderdelen van het schapenhouden. Aan bod kwamen onder andere:

  • De methoden voor het vasthouden, stappen, liggen en zitten van een schaap
  • Het laten zitten en verzorgen van de klauwen van schapen
  • Het leren beoordelen van de conditie en de bespiering van de schapen
  • Het selecteren van een goede fokram
  • Het veilig transporteren van schapen
  • Het welzijn en de veiligheid voor mens en schaap bewaken

De Ovinpiades en bijhorende studiedag werden gelanceerd om het beroep van schapenhouder wat meer onder de aandacht te brengen bij studenten en jongvolwassenen. Dat is nodig, want de huidige generatie schapenhouders vindt moeilijk opvolgers. Naast ondersteuning bij het opstarten van een schapenhouderij, kunnen jongeren ook op een leuke manier hun vaardigheden testen tijdens de Ovinpiades. Deelnemers aan de regionale finale in Brussel maken trouwens kans op een plaats in de finale op de Parijse landbouwbeurs SIA. 

Op 11 november wordt een tweede studiedag rond schapenhouden georganiseerd en ditmaal in Wallonië. 

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten